ESIF MIKRO ZAJAM ZA OBRTNA SREDSTVA: OBAVIJEST ZA PODUZETNIKE

 

            Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije obavještavaju sve poduzetnike, sukladno točki 3. Programa ESIF Mikro i Mali zajmovi koji je usvojila Vlada Republike Hrvatske (»Narodne novine«, broj 62/16 i 33/20), da je zbog iskorištenja sredstva privremeno obustavljeno zaprimanje novih zahtjeva za ESIF Mikro zajam za obrtna sredstva. Prilikom nove aktivacije pravovremeno ćemo vas obavijestiti.

 

            Poduzetnicima su u okviru paketa na raspolaganju preostale četiri mjere financirane iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF):

  • ESIF Mikro i Mali zajmovi za investicije po sniženim kamatnim stopama od 0,1%-0,5%;
  • moratorij na sve prethodno odobrene ESIF zajmove kao i zajmove za Poljoprivredu i ruralni razvoj;
  • ESIF pojedinačna jamstva s povećanom maksimalnom stopom jamstva za kredite za obrtna sredstva s postojećih 65 % na 80 % glavnice kredita uz suglasnost Agencije prema financijskim institucijama za odgodu otplate i roka korištenja kredita za koje je izdano jamstvo.

Od novih financijskih instrumenata, subjektima malog gospodarstva u poljoprivrednom, prerađivačkom i šumarskom sektoru dostupan je i

  • Mikro zajam za ruralni razvoj za obrtna sredstva s iznosom do 25.000 EUR i kamatom od 0,5 %.

Poduzetnicima su također na raspolaganju i financijski instrumenti Mikro i Mali zajam za poljoprivredu i ruralni razvoj za investicije, ESIF Portfeljna jamstva, Individualna jamstva za poljoprivredu i ruralni razvoj te Nacionalni program Plus.

 

            Otvorene natječaje kao i mjere za pomoć poduzetnicima uslijed epidemije koronavirusa pratite na službenoj stranici agencije HAMAG BICRO www.hamagbicro.hr i www.strukturnifondovi.hr.

11.05.2020 LAG