Osječko-baranjska županija jedina u EU omogućava kredite s nula posto kamata za poduzetnike početnike

Zamjenik župana Goran Ivanović i predstavnici devet banaka koje djeluju na području Osječko-baranjske županije (Agram banka d.d., Erste&Steiermärkische  bank d.d., Hrvatska poštanska banka d.d., KentBank d.d., OTP banka Hrvatska d.d., Raiffeisenbank Austria d.d., Slatinska banka d.d., Zagrebačka banka d.d. i Addiko banka d.d.) dana 05. rujna 2019. godine potpisali su ugovore o suradnji u provedbi dva programa Hrvatske banke za obnovu i razvitak za kreditiranje poduzetnika.
Kreditni potencijal iznosi ukupno 90 milijuna kuna. Zahvaljujući subvencijama Osječko-baranjske županije, kamatna stopa gotovo svih krajnjih korisnika kredita  (to vrijedi i za poduzetnike početnike) biti će 0%, odnosno u pojedinim vrstama kredita do 0,8%. Ovakav tip kredita, čiji rok otplate iznosi od 12 do 14 godina,  mogu koristiti trgovačka društva, obrtnici , fizičke osobe koje samostalno obavljaju djelatnost, zadruge i ustanove koje ulažu na području Županije neovisno o sjedištu. Projekt traje do iskorištenja ukupnog  kreditnog potencijala.

            U srpnju 2019. godine OBŽ je potpisala ugovor o suradnji s HBOR-om u sklopu programa „investicije privatnog sektora“  i program „Poduzetništvo mladih, žena i početnika“. Za prvi program osigurano je 50 milijuna kuna kreditnog potencijala, a za drugi 40 milijuna kuna. Na uvjete koje je HBOR ponudio, Osječko-baranjska županija dodatno je osigurala sredstva kojima će subvencionirati kamatu s dva postotna poena (to bi konkretno značilo da će za kredite mladih, žena i početnika kamata za sve korisnike biti 0%, a za drugi program kamata će se kretati u rasponu od 0-0,8%).

            Voditelj Područnog ureda HBOR-a za Slavoniju Boris Čagalj ispričao je kako je ovaj projekt nedavno prezentirao predstavnicima banaka iz zemalja EU koji se bave isključivo financiranjem tvrtki u nastajanju. Kada je rekao kako dva milijuna HRK kredita s 0% kamata može dobiti start-up tvrtka, njegovi sugovornici ostali su u potpunom čudu. Komentirao je kako je više puta morao objašnjavati i nakon prezentacije jer se dosada nitko nije susreo sa sličnim proizvodom za start-up.

            Osječko-baranjska županija je jedina institucija u Republici Hrvatskoj koja nudi poduzetnicima kredite s 0% kamata. Iz županijskog proračuna za subvencioniranje kamata poduzetničkih kredita osigurano je 1,5 milijuna HRK, a sredstva će prema potrebi biti i povećana.

            Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo OBŽ Ivana Katavić-Milardović istaknula je kako će Županija u suradnji s bankama kroz navedeni kreditni aranžman omogućiti poduzetnicima ishođenje kreditnih sredstava po povoljnim uvjetima te na taj način dati dodatni poticaj gospodarstvu OBŽ-a. Ovo je jedan od načina ostvarenja smjernica koje je zacrtao Ivan Anušić prilikom izbora za župana Osječko-baranjske županije. Najvažnija smjernica u radu vezana je za podizanje gospodarstva, ali taj pothvat nije moguć bez investicija, kojih ne može biti bez kreditnih linija.

Informacije o svim ostalim pojedinostima navedenog programa možete dobiti u poslovnim bankama, HBOR-u ili u Upravnom odjelu za gospodarstvo OBŽ-a.

Izvor: http://www.obz.hr/index.php/k2-listing/item/1121-osjecko-baranjska-zupanija-jedina-u-eu-omogucava-kredite-s-nula-posto-kamata-za-poduzetnike-pocetnike

09.09.2019 LAG