PREDMET: Predavanje o pokrenutom postupku zaštite mesa crne slavonske svinje oznakom izvornosti

B. Radića 4, 31216 Antunovac,
MBS: 02861259, OIB: 36593410792
Antunovac, 10. prosinca 2015. godine
   
 LAG Vuka–Dunav organizirao je predavanje u Općini Antunovac o pokrenutom postupku zaštite mesa crne slavonske svinje oznakom izvornosti. Predavanje je održao Doc.dr.sc. Vladimir Margeta, koji je predvoditelj samog procesa zaštite.

   Dana 28. listopada 2015. godine u Ministarstvu poljoprivrede Republike Hrvatske potpisan je sporazum o sufinanciranju izrade specifikacije proizvoda za zaštitu naziva „Meso crne slavonske svinje“. Tim činom započeo je proces zaštite navedenog proizvoda na nacionalnoj razini oznakom zaštite izvornosti, tj. najvišim stupnjem zaštite poljoprivrednog i prehrambenog proizvoda. 

   Jedan od najvažnijih ciljeva zaštite proizvoda oznakom izvornosti jest uspostava kontroliranog sustava proizvodnje i kvalitete, koja će jamčiti da je tako označeni proizvod proizveden u kontroliranim uvjetima koji su u skladu s kriterijima dobrobiti i zdravlja svinja te u funkciji zaštite okoliša. Osim toga steći će se uvjeti za ostvarivanje veće cijene proizvoda na tržištu što izravno utjeće na povećanje prihoda uzgajivača crne slavonske svinje. 
   Predavanje je organizirano kako bi se potaklo postojeće i sadašnje uzgajivače crne slavonske svinje na aktivno uključivanje proces zaštite izvornosti svojim savjetima i prijedlozima, te konkretnim iskustvima. 

   Također je poslužilo i u svrhe prikupljanja potencijalnih projektnih ideja poljoprivrednika i uzgajivača za izradu Lokalne razvojne strategije LAG-a Vuka-Dunav 2014-2020, putem koje će biti moguće poticati i sufinancirati konkretne projekte iz sredstava Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske 2014-2020.
   Svakako je potrebno stvoriti zajednički sustav proizvodnje koji će omogućiti najvećem broju uzgajivača da se uključe u program zaštite izvornosti proizvoda „Meso crne slavonske svinje“ i podignu svoju proizvodnju na znatno višu razinu.

Predsjednica LAG-a
Nataša Tramišak, mag.iur.


 

 

10.12.2015 LAG