Ukida se Agencija za zemljište i dodjela zemlje vraća na općine i gradove

Vlada je usvojila novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu koji bi trebao smanjiti administrativne zapreke kako bi se olakšalo raspolaganje poljoprivrednim zemljištem.

Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić naglašava kako će zakon poboljšati status OPG-ova te da se radi o prvom zakonu u povijesti države koji izriču predanost pri dodjeli zemljišta daje OPG-ovcima, malim i mikro poduzećima, te da nema velikih u ovoj priči.

Zakonom se potiče ostanak na selu, daje se prednost domicilnom stanovništvu, stočarima, mladima, ali i svim ostalim poljoprivrednicima.

Zakon određuje i mogućnost da Ministarstvo otkupi privatno poljoprivredno zemljište koje joj ponudi vlasnik po tržišnoj cijeni, te da privatno poljoprivredno  zemljište koje joj ponudi vlasnik po tržišnoj cijeni, te da privatno poljoprivredno zemljište može radi zaštite tla, okoliša i ljudi, dati u zakup, ako su vlasnici nedostupni ili nepoznatog boravišta, a zemljište se ne održava pogodnim za poljoprivrednu proizvodnju.

Zakup zemlje u vlasništvu države provodit će se putem javnog natječaja, koji će provoditi JLS, na rok od 25 godina s mogućnošću produljenja roka, te način i kriterij za odabir najpovoljnijeg ponuditelja.

Više informacija na:

https://agrobiz.vecernji.hr/agrovijesti/ukida-se-agencija-za-zemljiste-i-dodijela-zemlje-vraca-na-opcine-i-gradove-8169

09.01.2018 LAG